De premie berekenen

Na het afsluiten van de uitvaartverzekering betaal je maandelijks een premie (bedrag). De hoogte hiervan hangt vooral af van je leeftijd en je geslacht. Wist je dat je jouw premie (de berekening) meteen kunt zien door je geslacht en je geboortedatum hier in te vullen? Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

 

Hoe lang betaal ik premie?

Hoe lang u premie betaalt hangt af van de verzekeraar en van eventuele persoonlijke keuzes die u maakt. Bij sommige verzekeraars kunt u zelf de betaaltermijn bepalen bij het afsluiten van de verzekering. Zodra u de verzekering heeft afgesloten bent u in principe direct (levenslang) verzekerd.

Dat betekent dat de verzekeraar vanaf dat moment de kosten zal betalen die ontstaan bij overlijden, (zoals in de verzekeringspolis overeengekomen). Het aantal jaren dat mensen premie betalen verschilt per verzekeraar. Soms kun je dit zelf kiezen, soms staat deze duur vast. Ook kan het zijn dat je tot een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 65 jaar) premie moet betalen en daarna niet meer.

Gemiddeld betalen mensen 30 jaar premie. Daarna betaal je geen premie meer, maar bent u wel gewoon verzekerd (en zal de verzekeraar de kosten rondom overlijden dus vergoeden). Vanaf het moment van afsluiten van de verzekering ben je dus verzekerd, of je nou komt te overlijden in de periode dat je nog premie voor de verzekering betaalt of  in de periode dat je géén premie meer hoeft te betalen.

Wilt je zelf kiezen hoe lang u premie wilt betalen voor je uitvaartverzekering? Bedenk dan goed wat je maandelijks kunt missen. De premie zal bij een kortere betaaltermijn hoger zijn dan bij een langere betaaltermijn maar u hoeft dan dus minder lang (minder jaren) premie te betalen.

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten?

De consumentenbond zegt dat een uitvaartverzekering zeker verstandig is voor mensen met weinig spaargeld (mensen die op de datum van overlijden niet genoeg geld hebben om de (uitvaart)kosten zelf te kunnen betalen). Maar de verzekering kan zeker óók interessant zijn voor mensen die bij overlijden wel genoeg spaargeld hebben om alle kosten zelf te betalen.

Een uitvaart/begrafenisverzekering levert (zeker op dit moment) meer op dan een spaarrekening. Mensen die verwachten hun uitvaartkosten zelf te kunnen betalen vergeten vaak dat hun geld meestal niet direct beschikbaar is voor de nabestaanden. De nabestaanden zullen de kosten voor de uitvaart dan dus voor moeten schieten. Een uitvaartverzekering keert direct uit, zodat je nabestaanden deze kosten niet hoeven te maken. Dat is voor veel mensen belangrijk en een geruststellende gedachte.

Het merendeel van de Nederlanders, ongeveer 70%, heeft een uitvaartverzekering afgesloten. Niet iedereen kan of wil de kosten die een uitvaart met zich meebrengt (gemiddeld al snel € 8.000,-) zomaar in één keer betalen. Ook willen mensen vaak nabestaanden niet op laten draaien voor de hoge kosten. Verder kan de uitvaartverzekeraar u, afhankelijk van het gekozen type verzekering, hulp bieden bij de organisatie van de uitvaart. 

De meeste mensen sluiten een verzekering af omdat:

 • Ze de zekerheid willen dat er geld is voor hun begrafenis of crematie;
 • Ze hun nabestaanden niet met de (hoge) kosten van hun uitvaart willen opzadelen;
 • Ze het prettig vinden om te weten waar ze aan toe zijn (de zekerheid van een vast bedrag, bijv. per maand, gedurende een vooraf bepaalde tijd);
 • Het belastingvoordeel op kan leveren. Wie het geld voor zijn/haar uitvaart op een spaarrekening zet moet, boven een bepaald bedrag, daarover vermogensbelasting betalen. Uitvaartverzekeringen zijn (tot een bepaald bedrag) belastingvrij. Een uitvaartverzekering afsluiten kan dan dus ook belastingbesparing opleveren, juist bij mensen met meer (spaar)geld;
 • Door de huidige lage spaarrentes is een uitvaartverzekering al snel voordeliger is dan sparen, zo schrijft de Consumentenbond. Juist ook voor mensen die de uitvaart ook zelf kunnen betalen. Als je al spaarrente krijgt is dat zo weinig dat je er, door de inflatie en jaarlijkse vermogensrendementsheffing, niets aan overhoudt (er zelfs op achteruit gaat).

Deze verzekering wordt gebruikt om de kosten te betalen die ontstaan door uw overlijden. De verzekering keert geld uit zodat de hoge kosten van de begrafenis, crematie en andere uitgaven die bij/na het overlijden ontstaan kunnen worden voldaan.

Afhankelijk van het type verzekering dat je afsluit kun je er ook voor kiezen dat het geld niet rechtstreeks aan uw nabestaanden wordt uitgekeerd (die er dan de kosten ermee kunnen betalen) maar dat de uitvaartverzekeraar de kosten rechtstreeks aan de uitvaartondernemer voldoet (zodat uw nabestaanden ook daar niet mee belast hoeven worden).

Door het afsluiten van een uitvaartverzekering bespaar je je familie de hoge plotselinge kosten de die je begrafenis en/of crematie met zich meebrengt. Eén ding is namelijk zeker: we komen allemaal vroeg of laat te overlijden en krijgen daarom ook allemaal met deze kosten te maken. Mensen die niks regelen (geen uitvaartverzekering afsluiten) krijgen plotseling te maken met alle kosten die het overlijden met zich meebrengt.

In dat geval moet je dus bij je overlijden genoeg spaargeld hebben zodat je nabestaanden je uitvaartkosten daarmee kunnen betalen. Wanneer dat niet het geval is zullen je nabestaanden deze hoge kosten zelf moeten betalen. Dit komt dan meestal ook nog eens heel plotseling omdat de nabestaanden vaak plotseling met het overlijden worden geconfronteerd. Omdat de meeste mensen die zich dit realiseren dit hun nabestaanden willen besparen, sluiten zij hiervoor een uitvaartverzekering af.

Voor een vast bedrag per maand weten zij zeker dat hun uitvaart is geregeld (volgens hun eigen wensen) en dat zij (en hun nabestaanden) op het moeilijke (plotselinge) moment van overlijden zich hier geen zorgen over hoeven maken en niet voor verassingen komen te staan. Dit geeft verzekerden natuurlijk een ontspannen gevoel. Het geeft hen een goed gevoel dat hun familie of andere nabestaanden bij hun overlijden niet met nog meer (onnodige) stress te maken krijgen. 

Nog meer redenen waarom mensen een verzekering afsluiten zijn bijvoorbeeld:

 • Omdat het belastingvoordeel op kan leveren. Wie het geld voor zijn/haar uitvaart op een spaarrekening zet moet, boven een bepaald bedrag, daarover vermogensbelasting betalen. Uitvaartverzekeringen zijn (tot een bepaald bedrag) belastingvrij. Een uitvaartverzekering afsluiten kan dan dus ook belastingbesparing opleveren, juist bij mensen met meer (spaar)geld;
 • Door de huidige lage spaarrentes is een uitvaartverzekering al snel voordeliger is dan sparen, zo schrijft de Consumentenbond. Juist ook voor mensen die de uitvaart ook zelf kunnen betalen. Als je al spaarrente krijgt is dat zo weinig dat je er, door de inflatie en jaarlijkse vermogensrendementsheffing, niets aan overhoudt (er zelfs op achteruit gaat).

Wat zijn de voordelen van een uitvaartverzekering?

Het merendeel van de Nederlanders, ongeveer 70%, heeft een uitvaartverzekering afgesloten. Niet iedereen kan of wil de kosten die een uitvaart met zich meebrengt (gemiddeld ongeveer € 7.500,-) zomaar in één keer betalen. Ook willen mensen vaak nabestaanden niet op laten draaien voor de hoge kosten. Ook kan de uitvaartverzekeraar u, afhankelijk van het gekozen type verzekering, hulp bieden bij de organisatie van de uitvaart.

In principe zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen op de markt. De eerste is de ‘kapitaalverzekering’.  Hierbij komt er geld vrij bij uw overlijden, ten behoeve van uw uitvaart. De tweede is de ‘natura verzekering’ . Deze verzorgt en regelt de (hele) uitvaart. Nabestaanden hoeven daar dan dus niet meer mee belast te worden. In beide gevallen kunt u er met een uitvaartverzekering voor zorgen dat uw nabestaanden niet met de kosten van uw uitvaart achter blijven.

Omdat er bij het overlijden in een hele korte tijd veel moet worden geregeld, is dit voor nabestaanden vaak erg zwaar. Ze zitten midden in het verdriet en zijn wellicht ook niet precies op de hoogte van uw laatste wensen. Door tijdens het leven al een uitvaart/begrafenis verzekering af te sluiten, kunt u, wanneer u dit wilt zelf al belangrijke wensen vastleggen rondom uw begrafenis of crematie.

Er zijn verschillende aanbieders van deze verzekeringen op de Nederlandse markt. Het is mogelijk om te vergelijken op basis van de belangrijkste eigenschappen van deze verzekering. De verschillen zitten vooral in de volgende factoren: 

 • De hoogte van de premie;
 • Het uitkeringsbedrag;
 • Eventueel (gratis) meeverzekerde personen;
 • De wijze van uitkering (geld, verzorgde uitvaart of een combinatie hiervan);
 • De polisvoorwaarden. 

Welke verzekeringen bestaan er?

Het grootste verschil tussen deze verzekeringen zit in de manier waarop er wordt uitgekeerd (in geld of in diensten). We leggen je hieronder de verschillen uit.

De natura verzekering en de kapitaalverzekering.
De meeste mensen kiezen voor de natura verzekering: er wordt dan geen geld uitgekeerd maar je geeft aan wat voor uitvaart je wilt/welke keuzes je wilt maken. Na je overlijden is dit hoe je uitvaart voor je wordt geregeld en uitgevoerd. De betaling ervan wordt door de verzekering gedaan. Bij een kapitaalverzekering wordt er een geldbedrag aan de nabestaanden uitgekeerd, deze kunnen dit dan zelf besteden aan het regelen van de uitvaart.

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit bij het overlijden van de verzekerde. Met dit bedrag kan dan bijvoorbeeld de hypotheek afgelost worden (zodat je woonlasten verminderen waardoor je nabestaanden goed verzorgd achterblijven.

De uitvaartverzekering worden zorgt alleen voor het betalen van de kosten van je crematie of begrafenis. Het doel van een overlijdensrisicoverzekering is om je nabestaanden te beschermen tegen financiële problemen na je overlijden.

Waar hangt de hoogte van de premie vanaf?

Uw leeftijd, uw geslacht en de gewenste dekking zijn (in ieder geval) factoren die de hoogte van de premie kunnen beïnvloeden. Denk ook aan het te verzekeren bedrag of het verzekerde pakket. Let hier op: dus eerst de uitvaartverzekering vergelijken met andere verzekeringen en dan de uitvaartverzekering afsluiten. Hoe jonger iemand is hoe lager de premie over het algemeen zal zijn. Van invloed kan ook zijn tot op welke leeftijd u premie wilt betalen. Ook de staat van uw gezondheid kan een rol spelen.

 

 

 

 

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.

Wij gebruiken cookies om de website nog klantvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken gaat u akkoord. Informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close